Crash en kruizen

Leren lezen is al super lastig. Wat krijg je dan? Je ouders gaan je helpen. Of hulp halen. Ze vinden zichzelf allemaal supermodern - terwijl ze echt niets snappen van Fortnite - en komen dan met een app aanzetten. Of je krijgt hulp van een leuke mevrouw die een programmaatje op zo'n stick meegeeft. Woordjes leren. Echt om te huilen. Als je even iets niet helemaal weet, moet je op een dik rood kruis drukken. Of je drukt op iets verkeerds. En dan moet je opnieuw beginnen. Niet vol te houden....


Dat moet anders

Mijn zoon Lukas vind lezen heel erg lastig. En dat hakt erin, want daardoor gaan bijna alle vakken moeizamer. Want tekstbegrip is de basis van zo'n beetje alles. Thuis hielpen we hem graag door boekjes erbij te pakken, woordjes te oefenen. En oefeningen te doen van onze heldin Helma, de remedial teacher van Lukas. Ondanks flink oefenen gaat zijn leesvaardigheid maar langzaam vooruit. Als we vaak hetzelfde doen raakt de klad erin. Het is superlastig om creatief te blijven en te blijven oefenen. Helpt de moderne techniek? Behoorlijk matig om eerlijk te zijn. Er zijn allerlei apps te vinden. Sommige zijn een soort spelletjes. Die vaak mooi uitgevoerd zijn, maar waarbij de effectieve leertijd beperkt is. En hoe weet je of het goed gaat? En er zijn nuttige flitsapps, die echt goed werken, maar niet goed aansluiten bij mijn dyslectische kind. Met rode kruizen en teveel nadruk op fouten. Dat moest anders, en hier begon de missie om iets te maken wat in ieder geval voor Lukas geweldig helpt, maar hopelijk voor heel veel kinderen die met lezen een zetje nodig hebben. Of een flinke duw. 


De missie

10 minuten per dag thuis oefenen. 

De perfecte app helpt jonge kinderen met het automatiseren van woorden. Is zo simpel dat je direct kunt starten zonder gedoe. En geeft een goed handvat voor dagelijkse oefeningen met je kind. Liefst in 10 minuutjes klaar. Anders geeft het gedoe. 

De ideale app toont geen woorden die al geautomatiseerd zijn en herhaalt de echte monstertjes van woorden. En die zijn voor elk kind anders, dus je moet zelf woorden kunnen toevoegen of verwijderen. 

Dat was de missie en FlitsMonster is het resultaat. De app is nog vers. Op basis van feedback van gebruikers wordt de app uitgebreid en verfijnd. En als heel veel kinderen gebruik gaan maken van de app ontstaat er voldoende budget om bijzondere dingen te gaan doen. Onderzoek. Een rekenApp voor kinderen met dyscalculie. Een spellingsalp, allemaal volgens het 10-minutenperdagprincipe.